Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. március 16., hétfő

Nemcsak kotta

(Bátorság, kedves Olvasók - már nem tart sokáig ez a széplelkűsködés. Hamarosan itt a napéjegyenlőség, majd a húsvéti időszak, amikor a lengyel tavaszi hagyományokra fogok összpontosítani. A komolyzenei bejegyzés előtt azonban még egy jó hír Nowosielski-ügyben: miután Stanisław Dziwisz bíboros kézhez kapta a többezer internethasználó által aláírt tiltakozó levelet, úgy határozott, hogy a Borisz és Gleb kápolna megmarad eredeti állapotában. A Szent Vlagyimir alapítványnak viszont minden valószínűség szerint költöznie kell.)

Fotó: Biblioteka Jagiellońska

A hirdetőoszlopról lenéző arcok között volt két ismerős. A hátrafésült hajú, szőke fiatalember a szeme sarkából figyelte a diszkrét szemüvege mögé rejtőző entellektüelt. A másodperc töredékéig azon gondolkoztam, honnan is ismerjük egymást. Aztán rájöttem: az ének-zene tankönyvből. Csak ekkor pillantottam meg a feliratot: a 19. Húsvéti Ludwig van Beethoven Fesztivál plakátját láttam.

A rendezvény házigazdája egykor Krakkó volt, de Elżbieta Penderecka - a híres zeneszerző felesége és a fesztivál főszervezője - évekkel ezelőtt "átköltöztette" Varsóba. Krakkóban maradt a fesztivál kísérőrendezvénye: a Jagelló Könyvtár húsvét előtt azóta is az egykori berlini Porosz Állami Könyvtárból származó zenei kéziratokat állítja ki. Az idei fesztivál elsősorban az európai zene Beethoven, Brahms és Mahler között húzódó fejlődési vonalára összpontosít, ezért reklámozza az eseményt a két utóbbi zeneszerző arca, bár a kiállításon egyebek mellett Mozart, Schubert és Mendelssohn kézzel írt partitúráit is láthatjuk. A megnyitón - holnap, vagyis kedden, 17.-én délben - Beethoven és Chopin zongoraszonátái csendülnek fel. Este a Filharmóniában Julianna Avgyejeva, a 2010-es Chopin verseny vegyes érzelmeket kiváltó győztese zongorázik, a következő napokon pedig az amerikai Alexander String Quartetet hallhatjuk a Posztócsarnokban, majd a cseh filharmonikusokat ismét a Filharmóniában. Tehát nemcsak kotta, zene is lesz Krakkóban és számos más lengyel városban is, mivel a hosszú, 13 napos varsói fesztivál fellépői 11 másik helyszínen is koncerteznek. A programot azonban csak lengyelül olvashatjuk - angolul ezidáig nem sikerült összehozniuk a szervezőknek.

XIX Wielkanocny Festiwal Ludwika van Beethovena - 2015.03.22-04.03.
Wystawa manuskryptów muzycznych - Biblioteka Jagiellońska, 2015.03.17 - 04.03, h-p: 10-17, sz-v: 10-14.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése