Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. március 10., kedd

Magyar-Lengyel Barátság Napja - Katowice, 2015. március 21.



Március 23.-a immár tizedik éve a Magyar-Lengyel Barátság Napja. Az ünnepség felváltva egy-egy magyar és lengyel városban kerül megrendezésre a hivatalos évfordulóhoz legközelebb eső hétvégén. A Barátság Napján hagyományosan jelen vannak a két ország köztársasági elnökei, a testvérvárosok és testvértelepülések polgármesterei, valamint a lengyel-magyar egyesületek és civilszervezetek képviselői. A rendezvénynek otthont adó városok saját hagyományaikra, kulturális örökségükre jellemző főünnepséget és kísérő programokat szerveznek.

Az idei ünnepség házigazdája Katowice, Miskolc testvérvárosa. A két város története és arculata meglehetősen hasonlít egymáshoz, és rendszerváltás utáni átalakulásuk is párhuzamos mederben folyik. Igaz, Sziléziában a nehézipar nem szorult vissza teljesen, a régió meghatározó ágazata a bányászat, a kétmilliós agglomeráció fővárosa azonban egyre inkább oktatási és kulturális központtá kíván válni. A híres Spodek ("Csészealj") sport- és rendezvénycsarnok körül új kulturális zóna létesül, ahol megépült a Nemzetközi Kongresszusi Központ és az Új Sziléziai Múzeum, és októberben nyílt meg a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikusainak új hangversenyterme, amelynek csúcsminőségű akusztikáját a japán Nagata Acoustics tervezte.

Fotó: katowice.eu
A főünnepségre itt, a Szimfonikusok új épületében kerül sor. Korábban a szomszédos Nemzetközi Kongresszusi Központ előtt a köztársasági elnökök felavatják id. Antall József és Henryk Sławik közös emlékművét. A két hőst nem kell bemutatni azoknak, akik szívükön viselik a lengyel-magyar kapcsolatokat. 1939-ben együtt szervezték meg a lengyel menekültek magyarországi életét, és a Lengyel Tiszti Árvák Otthona fedőnéven működtetett váci intézményben több ezer zsidót mentettek meg. Miután a Gestapo letartóztatta, Sławik az egész felelősséget magára vállalta, amivel megmentette Antall József életét; a nácik Mauthausenben gyilkolták meg.
Az emlékmű január végén így festett:

Fotó: Katowice Város Önkormányzata

A számos kísérő rendezvény között megemlíthetjük a Carton Hungaricum borbemutatóját, a Lengyel-Magyar Barátság Sakktornát, Szirmay Zsanett Soundweaving kiállítását vagy a magyar bábszínház- és filmfesztivált - ez utóbbin nemcsak az elmúlt néhány év filmalkotásait, hanem a Macskafogót is megtekinthetjük, ha éppen Sziléziában járunk.

Magyar-Lengyel Barátság Napja, Katowice, 2015. március 21, kísérő rendezvények: március 16-20. Lengyel nyelvű program itt.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm Noémi ! Lengyel - Magyar tolmácsra lenne szükségem a 2016.10.26 vagy 27. én Radlinban .Tudna e ajánlani valakit ? Üdv.:Tibor Magyarország

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor! Én sajnos nem érek rá, tudtommal lengyelországi kollégáim sem - ez most egy nagyon sűrű időszak (tolmácsolások, fordítások, idegenvezetés). Ha máskor szükség lenne ránk, keressen e-mailben (a neten megtalálja). Üdvözlettel.

      Törlés